Zazimování chat a chalup k podzimu nepochybně patří. Aby voda nezamrzla, je potřeba vypustit vodu nejen z veškerých trubek, ale také ze samotného bojleru. Přečtěte si, jak to udělat krok za krokem a jak na jaře bojler znovu zapojit a napustit vodou.
Vypuštění bojleru je snadné. A zvládne to opravdu každý. Ať už bojler vypouštíte poprvé, nebo si jen chcete postup osvěžit, tady se dozvíte vše, co budete potřebovat. Ještě předtím, než se do toho pustíte, si pojďme připomenout 2 bezpečnostní pravidla. Bojler je tlakové zařízení zapojené v elektrice. Před jakoukoliv manipulací je potřeba bojler odpojit ze zásuvky, aby nedošlo ke zkratu nebo zranění, a nechat vodu vychladnout.
Bojler jednoduše vypustíte skrze pojistný ventil otočením kolečka nebo páčky dle jeho provedení. Postup jeho obsluhy je uveden v návodu k pojistnému ventilu nebo přímo v návodu pro ohřívač vody.
Odpojte bojler od elektřiny.
Nechte vodu vychladnout.
Zastavte přívod vody do bojleru.
Dejte pod pojistný ventil kbelík a druhý kbelík mějte připravený na výměnu.
Otočte pojistným ventilem a nechte vodu vytékat do kbelíku.
Jakmile všechna voda odkape, nechte ventil otevřený, ať během zimy nezamrzne a nepraskne.
Až se teploty budou po zimě šplhat nahoru a vy pojedete znovu na chatu, je potřeba bojler opět uvést do provozu. Naštěstí i v tomto případě to bude jednoduché. Stačí následovat těchto 6 kroků.
Povolte přívod vody a nechte bojler napustit vodou.
Počkejte, až se bojler odvzdušní a vnitřek se naplní vodou.
Jakmile je plný, zapněte ohřev vody.
Nastavte nejvyšší možnou teplotu, ať horká voda zlikviduje mikroorganismy uvnitř nádoby.
Nakonec nastavte preferovanou teplotu pro další ohřev.
Dávejte pozor na to, aby před samotným ohřevem byla nádoba opravdu plná. Pokud byste ohřev zapnuli v prázdném nebo poloprázdném bojleru, mohlo by to poškodit topné těleso.
Pokud zvolíte vysokou teplotu (například nad 55 °C), existuje větší riziko vzniku vodního kamene. Jestliže naopak vyberete příliš nízkou teplotu, vzniká perfektní prostředí pro množení bakterií a vznik usazenin. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí 45 a 55 °C.
V našem dalším článku si přečtete 3 tipy, jak prodloužit životnost svého bojleru a snížit spotřebu.